Estem preparant el I Campionat de Mini-Sumo de la província de Lleida que celebrarem a la Fira Maker Lleida 2024 els dies 17 i 18 d’Octubre de 2024.

PARTICIPACIÓ.

Des de la Organització de Fira Maker Lleida us convidem a participar a totes les Escoles i Instituts de la província de Lleida, formant petits grups i competint contra altres grups d’altres centres de la mateixa categoria.

Realment la construcció del robot pot ser molt senzilla i econòmica i ajuda als alumnes a potenciar àrees com el disseny i impressió 3D, mecànica, electrònica, programació, pensament lògic entre d’altres.

A mes a mes competir es molt divertit.

Per participar, l’únic que heu de fer és apuntar-vos al formulari que trobareu al final d’aquest document.

La construcció d’un robot mini-sumo es molt senzilla i econòmica com us hem dit i a continuació us indicarem quines característiques ha de tenir:

Un robot mini-sumo de competició ha de mesurar 10×10 cm de llarg i ample. En general no hi ha una restricció d’alçada i el límit del pes pot variar però sol estar al voltant dels 500 grams.

Els robots hauran de tenir unes dimensions tals que càpiguen dins d’una caixa de 10×10 cm amb els sensors de contacte (micro-interruptors) plegats en cas que fos necessari.

L’alçada pot ser qualsevol.

No es permet dissenyar el robot de manera que quan comenci el joc se separi en diferents peces; el robot que ho faci, perdrà el combat.

Sí que es permet desplegar estructures una vegada iniciat el combat.

El pes màxim dels robots serà de 500 grams incloent-hi totes les parts.

Els robots hauran de ser completament autònoms durant el combat no permetent-se cap comunicació bidireccional amb l’exterior durant el desenvolupament del combat.

Els robots s’hauran de dissenyar de manera que comencin a moure’s un cop passats 5 segons des de la seva activació.

1.1 CONSTRUCCIO DEL DOJO.

El Dojo es el espai de combat. Es una circunferencia que pot mesurar entre 70 o 80 cm de diàmetre. Esta envoltada d’una banda blanca de 2,5 cm de gruix. El Dojo ha d’estar una mica elevat, el podeu contruir facilment amb un DM de 16mm de gruix.

Podeu ficar dues linies d’inici paral·leles pintades en color marró (o equivalent per a l’absorció de la llum IR) centrades al Dojo, separades 10 cm i de 10 cm de llarg. Serveixen per ubicar els robots al inici de la competició.

Hi ha d’haver un espai d’un metre lliure d’obstacles fora de la vora exterior del Dojo per no confondre els robots. Aquest espai pot ser de qualsevol color, material o forma. Aquesta àrea, amb el Dojo al mig, s’anomenarà “l’àrea del Dojo”. Qualsevol marca o part de la plataforma del Dojo fora de les dimensions mínimes també seran considerats a l’àrea del Dojo.

1.2 ROBOT «BABY SUMO».

Podeu dissenyar el robot com vulgueu, però a continuació us facilitem les eines per què pugueu començar amb un robot tipus de una manera molt senzilla.

A continuació us presentem un robot mini sumo, totalment operatiu, molt fàcil d’imprimir, fabricar i programar donat que proporciona totes les eines necessàries per fer-ho. Totes les eines que s’han fet servir són lliures i gratuïtes, el repositori Thingiverse, la web de Tinkercad, l’entorn de desenvolupament Arduino IDE

Construir-lo és molt senzill i només cal anar-hi pas a pas. La primera cosa és visitar l’enllaç de Thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:2835619

En aquest enllaç hi ha totes les peces per imprimir en 3D, les instruccions totalment detallades per al muntatge, el programa que cal carregar al «cervell» del robot, l’Arduino nano i la llista de la compra amb tots els components. Els enllaços són simplement orientatius, ja que els preus poden variar en el temps però el cost total del robot rondarà els 20€ – 30 €.

Aquí teniu un vídeo tutorial complert per a construir-lo

Aquí teniu un altre exemple, i aquí un altre. La veritat és que hi ha infinitat de tutorials i exemples per la xarxa. El cost de un robot de sumo pot rondar els 20 € per tant el pressupost no es excusa.

Si encara i així teniu dubtes sobre com construir-lo, programar-lo o d’on treure el material, fiqueu-vos amb contacte amb nosaltres via email o telèfon i estarem encantats de donar-vos un cop de ma.

2. NORMATIVA.

S’hauran d’enfrontar a 3 rondes:

 1. A la primera els dos robots s’enfronten de front.
 2. A la segona ronda caldrà col·locar-los costat amb costat.
 3. A l’última es col·loquen esquena amb esquena

Guanya el millor de 3.

2.1. Rutina de Combat.

 • Seguint les indicacions dels jutges, els equips se saludaran a l’Àrea Exterior, tot seguit només entrarà el responsable de l’equip a l’Àrea de Combat i situarà el robot immediatament darrere de la línia d’inici. La resta de lʻequip es mantindrà fora.
 • La distància entre els robots serà aproximadament de 30 centímetres a l’arrencada.
 • La posició d’arrencada serà:
  • 1.- Els dos robots mirant cap al mateix costat
  • 2.- Els dos robots esquena amb esquena
  • 3.- Els dos robots enfrontats cara a cara.
  • Quan el jutge ho indiqui s’activaran els robots, i s’han de posar en marxa passats 5 segons després de l’activació.
  • El robot que arrenqui per sota dels 5 segons serà eliminat automàticament.
  • Quan els robots estiguin competint en un assalt ningú no podrà entrar a l’Àrea de Combat. Únicament es podrà accedir dins aquesta Àrea quan el combat estigui paralitzat. Durant tot el combat només el responsable podrà entrar a l’Àrea de Combat (inclòs el minut entre assalts).
  • Els jutges podran aturar el combat quan ho considerin necessari, per permetre, si fos necessari, l’entrada dels responsables de cada equip a l’Àrea de Combat.
  • Quan l‟àrbitre doni per finalitzat el combat, els dos responsables d‟equip retiraran els robots de l’Àrea de Combat.

2.2 Parada de Combat.

 • El combat es pararà quan:
  • Els dos robots romanguin 20 segons sense moure’s.
  • Els dos robots romanguin 20 segons sense tocar-se.
  • Els dos robots romanguin 20 segons empenyent-se però sense que el moviment afavoreixi cap dels equips.
  • A decisió dels jutges es podrà prendre qualsevol tipus de mesura com interrompre el combat si es tem un trencament de ponts de potència.

La competició se celebrarà els dies 17 i 18 durant les jornades escolars de la Fira Maker Lleida 2024.

 • El 17 d’Octubre (Dijous) per la tarda de 17:00 a 19:00 seran les competicions preliminars.
 • El 18 d’Octubre (Divendres) per la tarda de 17:00 a 19:00 seran les finals. i la entrega de premis.

4. PREMIS

Encara estem buscant patrocinadors i col·laboradors, pero ben segur que hi haurà entrega de trofeus per als guanyadors i algun premi material per a les escoles.

Però si encara teniu dubtes o voleu que us ajudem no dubteu en contactar amb nosaltres via email o telèfon i us donarem un cop de ma.